Valikko Sulje

Uutiskirje tammikuu 2022

Katsrin, Israel 23.-26.11.2021

Terveisiä Israelista ja Israelin Lämpimistä kodeista! Meillä oli mahdollisuus käydä Israelissa marraskuussa, kun rajat olivat silloin vähän aikaa avoinna. Tiimimme pastorit kutsuivat meidät vierailulle ja monien matkajärjestelyjen kautta ja Jumalan avulla pääsimme matkaan.

Kerromme uutiskirjeissä vierailustamme kolmessa Lämpimässä kodissa, joissa saimme käydä. Aloitamme Katsrinin kodista ja seurakunnasta. Gennadi Shaulov toimii seurakunnan pastorina ja kuntoutuskodin johtajana.

Katsrin sijaitsee Golanin ylängöllä. Tiberiaasta matkaa on vajaa tunti. Se on pieni alle 10 000 asukkaan kaupunki. Israelin hallitus valmistelee ohjelmaa, jonka mukaan kaupungin väkiluku kaksinkertaistettaisiin lähivuosina. Tällä hetkellä Katsrin on muuttotappioaluetta, koska siellä on vähän työtä tarjolla ja se sijaitsee kaukana maan asutuskeskuksista.

Lämmin koti

Katsrinin Lämmin koti on Living Israel -seurakunnan vanhimpia koteja Israelissa. Tänä päivänä kaupungissa on yksi kuntoutuskoti, joka on yhteinen sekä miehille että naisille. Korona-aikana toinen koti jouduttiin sulkemaan. Alun alkuaan kaupungissa on ollut kolme kuntoutuskotia. Kodissa asuu nykyään seitsemän vakioasukasta. Vakioasukkaiden lisäksi muita kuntoutujia on periodeittain. Esimerkiksi menomatkalla Katsriniin Gennadi haki mukaan Haifasta myös erään naisen, joka tuli kotiin alkoholiongelman takia. 

Kodin asukkaat maksavat asumiskuluista noin puolet. Muutama sisar seurakunnasta käy töissä, siivoamassa koulussa, ja näillä tuloilla saadaan katettua myös kodin kuluja. Vuokra- ja elinkulut ovat Israelissa kalliit. Pandemian takia myös työmahdollisuudet ovat vähentyneet.

Seurakunta on kunnostanut kodin autotallin varastoksi, josta tarvitsevat voivat käydä hakemassa avustusta, mm. vaatteita. Kodin yhteydessä on myös sali, jossa pidetään seurakunnan rukouskokoukset sekä vierashuone, jossa majoituimme. 

Living Israelin seurakunta Golanin kukkuloiden valo 

Seurakunnassa on noin 50 jäsentä. Se on avoin kaikille kaupunkilaisille. Yhtenä työmuotona pandemia-aikana aloitettiin ruoka-apu holokaustin läpikäyneille vanhuksille. Välillä heille on pidetty myös hengellisiä tilaisuuksia. Torstai-iltaisin on aloitettu pitämään hengellisiä tilaisuuksia kaupungin vanhainkodissa. Saimme olla mukana, kun Gennadi piti tilaisuuden, jossa kertoi tulossa olevasta hanukka-juhlasta ja sen merkityksestä. Vanhustyön lisäksi seurakunnassa panostetaan lapsityöhön.

Sapattikokouksia ja muita isompia kokouksia varten seurakunnalla on kaksi vuotta sitten valmistunut uusi sali, joka sijaitsee kaupungin teollisuusalueella. Sinne on kodilta yhteiskuljetus. Living Israelin Rishon LeZionin seurakunnasta vieraillaan Katsrinissa kerran kuussa. Yhteisiä rukous- ja ylistyskokouksia järjestetään muiden seurakuntien kanssa. Ylistys ja musiikki ovat tärkeässä osassa seurakunnan kokoontuessa.

Gennadi on palvellut Katsrinissa yli 13 vuotta pastorina ja kuntoutuskodin johtajana. Useat ihmiset ovat saaneet avun elämäänsä hänen ja hänen vaimonsa Natalian palvelutyön kautta. Monet heistä ovat kasvaneet vahvoiksi hengellisiksi palvelutyöntekijöiksi ja lähteneet muualle palvelemaan. Palvelutyön vaikutus ulottuu hyvin laajalle, myös ulkomaille saakka. Gennadin sydämellä on edelleen palava halu palvella ja tehdä tavoittavaa työtä. Saakoon Jumala avata yhä uusia mahdollisuuksia tähän!

Elämyksiä turisteille

Kävimme Katsrinista käsin Kirkastusvuorella, josta avautui huimat näkymät Jisreelin tasangolle. Nasaret-kylässä Nasaretissa tapasimme mm. Aabrahamin ja Pietarin ja pääsimme katsomaan, miten oliiviöljyä tehtiin Jeesuksen aikana. Käynti avasi näkemään uudella tavalla Raamatun kertomuksia, mm. Jeesuksen vertauksia. Nasaret-kylässä meillä oli uskova opas ja hän kertoi myös israelilaisten ryhmien vierailevan siellä. Näin kylä tuo evankeliumin sanomaa juutalaisille. Muissa kohteissa Gennadi toimi oppaanamme ja kertoi taustaa ja hengellistä näkökulmaa eri paikoista, jotka liittyivät Raamatun tapahtumiin, kuin myös nykypäivän tilanteista.

Ruumiinkulttuuria harrastimme Hamat Gaderin kuumilla rikkilähteillä. Paikka sijaitsee lähellä Jordanian rajaa Genesaretin järven itäpuolella. Herkullisia aterioita nautimme mm. kosher-ravintola Gilabun Ranchissa ja druusikylässä. 

Vierailimme Katsrinissa myös Olea Essencen kosmetiikkatehtaalla, jossa valmistetaan ensiluokkaisia ihonhoitotuotteita ja oliiviöljyä. Käsienpesu tehtaanmyymälän aulassa on yllättävä ja erilainen matkailukokemus: oliivin raaka-aineista valmistettu pesu- ja kuorinta-aine puhdistaa kädet jättäen ne ihanan pehmeiksi ja hyväntuoksuisiksi!

Galilea ja Pohjois-Israel ovat kaunista aluetta. Katsrinin kaupunkia ympäröivät Galilean laakson viljelykset ja vuorimaisemat. Seutu tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi luontomatkailuun, Raamatun paikkoihin tutustumiseen ja rentoutumiseen. Katsrinista lyhyen matkan päässä ovat mm. Genesaretin järvi, Kapernaum, Autuuksien vuori (vuorisaarnan vuori) ja Golanin ylänkö. 

Pienillä ryhmillä on mahdollisuus majoittua Lämpimän kodin tiloissa. Kodissa puhutaan venäjää ja vähän hepreaa. 

Kiitollisina matkasta Jumalalle. 

Rukoillaan, siunataan ja tuetaan Gennadin palvelutyötä ja hänen perhettään sekä Katsrinin seurakuntaa ja Lämmintä kotia. 

Maarit Remes ja Taru Ilvonen/ Uskon tie ry