Valikko Sulje

Pastoreiden Suomen vierailu 1

Kesän 2021 pastorivierailu Living Israel -seurakunnasta

Matkakertomus. Osa 1. (Linkki osa2)

Jokainen Suomen vierailu on ollut erilainen. Jokaisen vierailun Jumala on johdattanut omalla tavallaan ja aina jälkeenpäin olemme nähneet asioiden tarkoituksen. Tämän vierailun alussa saimme nähdä Jumalan ihmeen ja miten Hän opetti meitä astumaan uskossa eteenpäin. 

Kutsun sinut mukaan matkallemme!

Vierailun valmistelut alkoivat tilanteessa, jossa odotimme koronarajoitusten hellittävän kesän alkuun mennessä. Tätä ennen pastori Gennadi Shaulovin matkaa oli jouduttu siirtämään jo kolme kertaa. Kuin pandemiassa ja sen aiheuttamissa rajoituksissa ei olisi ollut tarpeeksi, Israelissa alkoi Gazan selkkaus ja Ben Gurionin lentokenttä oli aika ajoin suljettuna vielä toukokuun puolen välin aikoihin. Tuntui, että vastustaja todellakin haluaa estää tämän matkan toteutumisen. Lentoliput pastoreille Gennadi Shaulov ja Andrei Nenashev oli varattu keskiviikoksi 26.5. Edellisellä viikolla lentoliikenne Ben Gurionilta alkoi toimia normaalisti. 

Viikko ennen vierailun alkua myös Suomeen maahantuloa helpotettiin. Koronarajoitusten vähittäisestä purkamisesta tiedotettiin mediassa keskiviikkona alkuillasta. Helpotus oli valtavan suuri – nyt Israel kuului niiden maiden joukkoon, joista oli vapaa pääsy Suomeen. Seuraavana iltana selvisi, että Israelista vapaa pääsy Suomeen onkin ainoastaan suorilla lennoilla. Niitä ei siinä vaiheessa vielä ollut vaan pastorien lennot oli varattu välilaskulla Frankfurtiin. Perjantaina tavoitimme Rajavartiolaitoksen palvelupuhelimesta ystävällisen virkailijan, joka kertoi, miten meidän tulee toimia: hakea maahanpääsylupaa erityisryhmille ja pyytää sen käsittelyä kiireellisenä, lähettää hakemus Rajavartiolaitokseen, josta se lähetetään edelleen asianomaiseen ministeriöön, joka antaa siitä lausunnon, jonka lähettää Rajavartiolaitokselle. Tämä kestää yleensä viikon tai kaksi, koska nyt oli ruuhkaa. Meillä oli aikaa kaksi arkipäivää. Saatoimme vain rukoilla, että hakemus käsitellään nopeasti.

Asian etenemistä saattoi tiedustella vain sähköpostitse. Tiistaina kyselyymme vastattiin, että lausunto ministeriöstä ei ole vielä tullut. Pastoreiden lento Israelista lähti keskiviikkoaamuna klo 4.40. Maahantulolupaa ei ollut. He lähtivät uskossa matkaan. 

Keskiviikkona aamupäivällä pastorit olivat Frankfurtin kentällä vaihtamassa konetta ja menossa tarkastukseen. Tällä hetkellä maahantuloa puoltava lausunto tuli ja lähetimme sen välittömästi sähköpostilla heille. Ilman lupaa he eivät olisi päässeet Suomen koneeseen. Puoli tuntia myöhemmin olisi ollut liian myöhäistä. Jumalan ajoitukset ovat ihmeellisiä!!

Torstaina saimme viettää pastori Andrein syntymäpäiväjuhlaa ystävien kanssa iloisissa merkeissä ja totisesti kiittää Jumalaa Hänen ihmeestään, että vierailu toteutui.

Perjantaina pidimme Uskon tie ry:n vuosikokouksen, jossa käsittelimme mm. sääntömuutoksen, joka mahdollistaa toiminnan laajenemisen monella tavoin. Uudet säännöt mahdollistavat mm. kannatusjäsenten hankinnan. Samoin sääntöihin kirjattiin Israelin ja juutalaisen kansan tukeminen rukouksin ja varoin. Pastori Shaulov on hallituksen varapuheenjohtaja. Taru Ilvonen toimii puheenjohtajana ja Maarit Remes hallituksen jäsenenä. Ulkomaalainen ei voi toimia suomalaisen yhdistyksen puheenjohtajana, mutta hengellinen puheenjohtajuus on pastori Gennadilla. Myös yhteys Israeliin on vahvistunut sen myötä, kun hän tuli hallitukseen mukaan jo viime vuonna.

Kokoukset alkavat

Kokousten järjestäminen oli tänä vuonna tyystin erilainen prosessi aiempiin vuosiin verrattuna, jolloin kiertueohjelma on ollut valmis jo ennen pastorien maahantuloa. Nyt pandemiatilanteen koko ajan muuttuessa ja monien seurakuntien ovien ollessa kiinni emme voineet sopia etukäteen tilaisuuksia. Ainoastaan kolme yleisötilaisuutta maakuntaan oli sovittu ennen heidän tuloaan ja nekin voitiin vahvistaa lopullisesti vasta pastoreiden saavuttua maahan. Jouduimme täysin luottamaan Jumalan johdatukseen koko vierailun aikataulujen, tapahtumien ja tapaamisten suhteen. Niinpä uusia tilaisuuksia sovittiin päivä kerrallaan vähitellen vierailun edetessä ja tilanteiden selkiytyessä eri paikkakunnilla.

Alkumatkan painopiste pääkaupunkiseudulla oli henkilökohtaisissa tapaamisissa ihmisten kanssa ja uusien yhteyksien luomisessa, koska suurempia yleisötilaisuuksia ei voinut järjestää. Tämä olikin jo etukäteen pastorien toiveena: tavata ihmisiä ja auttaa heitä heidän erilaisissa elämäntilanteissaan julistaen evankeliumia ja kantaa apua pyytäviä armon valtaistuimen eteen rukouksessa. Jeesus kohtasi ja paransi jokaista henkilökohtaisesti ja antoi meille esimerkin – jokainen ihminen on tärkeä. Ei ole merkitystä sillä, puhummeko kymmenille tai sadoille ihmisille kokouksessa vaiko yhdelle ihmiselle. Jokainen kerta, kun voimme tuoda toivoa toivottomalle evankeliumin kautta ja rohkaista, on tärkeä. Me emme tiedä, kuka ottaa evankeliumin vastaan. Jeesus tietää. 

Matkan alussa järjestyi kohtaaminen naisen kanssa, joka oli jo kauan kärsinyt alkoholiongelmasta. Hän oli oikein odottanut sitä, että saa kuulla evankeliumin omalla äidinkielellään (venäjäksi) ja hän teki heti uskonratkaisun ensimmäisessä tapaamisessa. Iloiten hän ja miehensä lähtivät kanssamme sen jälkeen seurakunnan kokoukseen. Kiitos ja kunnia Jumalalle!

Kokous oli Vantaalla Vaaralan kappelissa, jossa kokoontuu Maailman valo (Свет мира) -seurakunta pastori Sasha Turovskin johdolla. Hänen kanssaan Living Israelin pastorit jakoivat sanaa ja olivat mukana ylistyksessä. Kokouksessa tiimimme myös siunattiin palvelutehtävään Suomen Lämmintä Kotia varten. Pastorit kutsuttiin myöhemmin olemaan mukana myös kahdessa seurakunnan ruokajaossa sekä kotikokouksessa. Seurakunta on venäjänkielinen, mutta heidän toiveensa on saada tulkki, joka voisi kääntää tilaisuuksia suomeksi, jolloin he voisivat tavoittaa enemmän myös suomenkielisiä. 

Vuosaaren vapaaseurakunnassa oli seuraavalla viikolla Israel-rukousilta, joka toteutettiin netin välityksellä zoomin kautta. Pastori Reijo Kujansuu kokosi vaimonsa Ritvan kanssa sisaret ja veljet yhteen rukoilemaan Lämmin koti -työn ja Israelin puolesta. Sekä Lämmin koti -työ että Israel ovat asioita, jotka tuovat yhteen uskovia eri seurakunnista. Että he yhtä olisivat. Rukoillaan tätä yhdessä Jeesuksen ja toinen toistemme kanssa.

Ensimmäinen matka maakuntiin suuntautui Etelä-Savoon, jossa oli kokoukset Mikkelin luterilaisessa seurakunnassa, Juvan helluntaiseurakunnassa ja Pieksämäen vapaaseurakunnassa. Mikkelin ja Pieksämäen kokoukset olivat Israelin ystävien paikallisosastojen kutsusta. Eikö ole mahtavaa – eri seurakunnat ja Israelin ystävät! Pastori Andrein sanoja lainaten: Ei ole tärkeää, mistä maasta tulemme ja millä kielellä puhumme. Tärkeää on, että teemme yhteistä Jumalan työtä, palvelemme Häntä, ylistämme Häntä ja se yhdistää meitä ja vahvistaa, että olemme yksi suuri Jumalan perhe!

Pieksämäellä meillä oli mahdollisuus vierailla myös Naarajärven vankilassa. Kuulijoiden joukossa oli kaksi venäjänkielistä. Pastorit saivat todistaa heillekin Jeesuksesta Kristuksesta ja pelastuksesta Hänessä ja kertoa, että on ihan oikeasti mahdollista aloittaa uusi elämä.

Pääkaupunkiseudulle palattuamme toteutimme kaksi ystävätapaamista, joissa oli rajoitettu osallistujamäärä. Lisäksi pastorit vierailivat venäjänkielisessä seurakunnassa Pelastuksen arkki sekä Lahdessa kotikokouksessa. Joka päivälle riitti ohjelmaa. Pastori Andrei johti maanantai-iltaisin rukousillan Baltian, Venäjän ja Ukrainan Lämpimien kotien kanssa zoomin kautta. Pastori Gennadi on saanut Jumalalta viimeisen vuoden aikana noin kolmekymmentä laulua ja rukoilimme, että hän pääsisi johonkin studioon nauhoittamaan muutaman ylistyslaulun. Jumala vastasi rukoukseemme jo seuraavana iltana, kun kotikokouksessa eräs veli sanoi, että hänellä on kotistudio, tervetuloa nauhoittamaan! Toinen veli tuli mukaan säestämään kosketinsoittimilla. Jälleen hämmästelimme Jumalan johdatusta ja saimme rohkaisua siitä, miten saamme kulkea Hänen edeltä valmistamissa teoissaan. Hän oli myös vaikuttanut erään toisen veljen sydämessä halua auttaa niin, että hän antoi auton pastoreiden käyttöön koko heidän Suomessa olonsa ajaksi. Tämä auttoi heitä suuresti, että he pääsivät liikkumaan itsenäisesti ja joustavasti. Kiitos Jumalalle näistä veljistä!

Etsimme myös sopivaa taloa ensimmäiseksi Suomen Lämpimäksi Kodiksi ja yhtä sellaista kävimme katsomassa. Yksi vierailun tärkeimmistä päämääristä alun perin oli kodin löytäminen ja toiminnan aloittaminen. Ovi ei kuitenkaan vielä auennut.

Jumalan sana puhuu

Kiertueen aikana saimme ammentaa Jumalan sanan rikkauden syvyyksiä. Sama Raamatun paikka sai joka kerran uusia ulottuvuuksia ja sävyjä, kun siitä saarnattiin. Pyhä Henki avasi Sanaa eri kuulijakunnille juuri siten kuin kulloinkin tarvittiin. 

Pastori Gennadi puhui sokeasta Bartimeioksesta, joka istui tien reunalla ja jonka ohitse kaikki ihmiset kulkivat. Jeesus kuuli hänen huutonsa, pysähtyi, opetuslapset toivat Bartimeioksen Jeesuksen luokse ja hän sai näkönsä ja lähti seuraamaan Jeesusta. 

Vaikka Jeesus oli silloin jo menossa ylös Jerusalemiin ja Golgatalle ristiinnaulattavaksi, hän ei ajatellut itseään eikä tulevaa kärsimystään vaan pysähtyi auttamaan tuota miestä. Bartimeios oli hänelle tärkeämpi sillä hetkellä. Jeesus kutsuu myös meitä pysähtymään, näkemään lähimmäistemme hädän, auttamaan heitä ja tuomaan heidät Jeesuksen luo. Kaupunkien kaduilla kulkiessaan pastorit näkivät niin paljon niitä, jotka tarvitsevat apua. Ja miten paljon heitä on siellä, mihin emme näe – kodeissa, siltojen alla, muualla näkymättömissä. Sillä eloa on paljon mutta työmiehiä vähän. Rukoilkaamme siis elon Herraa, että Hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseensa. Jos emme voi itse lähteä, olkaamme lähettämässä. Rukouksin ja varoin ja monin eri tavoin. 

Miten voimme rakastaa lähimmäisiämme, jos meissä on vain ihmisrakkautta, joka on loppujen lopuksi aina itsekästä? – Emme mitenkään. Mutta Raamatussa sanotaan, että Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu, kun olemme ottaneet Jeesuksen vastaan Herraksemme ja Vapahtajaksemme.

Miksi Jumalan rakkaus sitten niin harvoin virtaa kauttamme, vaikka olemme tulleet uskoon ja Jeesus on Herramme? Pastori Andrei opetti esteistä Jumalan rakkauden tiellä avaten 1. Timoteuskirjeen 1. luvun jaetta 5, joka sanoo “…rakkaus, joka tulee puhtaasta sydämestä ja hyvästä omastatunnosta ja vilpittömästä uskosta.” 

Meillä tulee olla puhdas sydän, hyvä omatunto ja vilpitön usko. Jos joku näistä puuttuu, Jumalan rakkaus ja elävä vesi ei voi virrata kauttamme janoisille. Puhdas sydän – että ajatuksemme, toiveemme, halumme ja tunteemme ovat puhtaat. Hyvä omatunto – että aina ja kaikkialla toimimme rehellisesti, myös silloin, kun se ei ole meille hyödyksi. Vilpitön usko – että uskomme on aitoa emmekä teeskentele sitä ihmisten emmekä Jumalan edessä. Jos meiltä puuttuu usko, tunnustakaamme se Jumalalle ja pyytäkäämme Häneltä. Säilyttäkäämme usko ja älkäämme hylätkö hyvää omatuntoa, ettemme joutuisi uskossamme haaksirikkoon. 

Pastori Andrein lento kotimaahan oli 17.6. Suunniteltu käynti Tallinnan ja Riikan Lämpimissä kodeissa ei onnistunut tällä kertaa matkustusrajoitusten takia. Pastori Gennadi jäi vielä Suomeen jatkamaan näyn toteuttamista, jonka Jumala on antanut hänen sydämelleen – laupeuden kodin perustamista Suomeen yhdessä suomalaisten ystävien, veljien ja sisarten kanssa.

Matkakertomuksen 2.osassa kerromme, miten matka jatkui…