Valikko Sulje

Pastoreiden Suomen vierailu 2

Kesän 2021 pastorivierailu Living Israel -seurakunnasta

Matkakertomus. Osa 2.

(Linkki: Osa 1)

Jatkamme Suomen kiertuetta pastori Gennadi Shaulovin kanssa. Edessä on tilaisuudet Savossa ja Itä-Suomessa sekä lopuksi käynti Turussa ja Tampereella. Kilometrejä kertyi monta.

Suomi on pastori Gennadille tuttu monien vuosien takaa. Hän on vuodesta 2009 alkaen käynyt maassamme vuosittain ja matkustanut maatamme etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Hänellä on Suomessa paljon ystäviä ja niin suomenkieliset kuin venäjänkieliset suomalaiset ovat tulleet hänelle läheisiksi. Tällä matkalla hän tapasi monia ystäviään ja matkan aikana hän sai myös uusia ystäviä. Pastori Gennadi sai näyn Suomen Lämpimästä Kodista jo kauan sitten ja hän on uskollisesti säilyttänyt näkyä sydämellään kaikki vuodet. Uskollisuus, kuuliaisuus ja nöyryys Jumalan edessä kuvaavat Gennadia ihmisenä. ”Slava Bogu – Kunnia Jumalalle” – sanat, jotka usein kuullaan hänen suustaan. 

Erään veljen koti Raumalla tarjosi parin päivän levähdystauon ennen vierailun tiivistä loppuosiota. Sieltä matka jatkui jälleen Etelä-Savoon ja Joroisiin ruokajakoon, jonka järjesti Myrskylyhty ry. Seuraavana päivänä ajoimme Jyväskylään tapaamaan venäjänkielisen seurakunnan pastoria ja sieltä illaksi Kuopioon helluntaiseurakunnan rukousiltaan. Dramatiikkaakaan ei illasta puuttunut: raju ukonilma katkaisi vähäksi aikaa sähköt, ensin juuri ennen kokousta ja toisen kerran Gennadin puheen jälkeen. Aivan kuin taivas olisi vahvistanut palvelijansa läsnäolon. Tuntui hyvältä saada kokouksessa siunaus Suomen palvelutyöhön. Kokouksen jälkeen Gennadi oli myös whatsapp-videoyhteydessä nuoreen sisareen Kristuksessa, joka oli ollut muutamia vuosia sitten Katsrinin Lämpimässä kodissa kuntoutuksessa. Hän oli saanut siellä uuden alun elämälleen ja ihmetteli puhelimessa kiitollisena sitä, että voi jälleen elää normaalia elämää ilman päihteitä ja miten hyvältä se tuntuu.

Suunta uuteen

”Sillä minun ikeeni on sovelias, ja minun kuormani on keveä.” Jo Helsingissä Gennadi sai nämä Raamatun sanat sydämelleen ja myöhemmin, Gennadin ollessa soutelemassa, hiljaisuudessa, Jumala avasi hänelle tarkoitustaan, näitä sanoja, ja näytti suuntaa, miten työ jatkuu Suomessa eteenpäin. Olimme rukoilleet taloa, Jumalan aikataulussa. Odotimme ja valmistauduimme avaamaan kodin tämän vierailun aikana ja kävimme katsomassa erästä tarkoitukseen sopivaa taloa. Pieksämäen kokouksessa olimme myös kuulleet pastorin rukoilevan, että Herra sulkisi sen oven, mitä ei ole tarkoittanut, mutta avaisi sen, jos se on Häneltä. 

Ymmärsimme, että itse talon saaminen Suomen työtä varten ei ole ongelma, koska tyhjiä taloja on paljon. Ongelma on siinä, että kotia varten meillä ei ole vielä tälle palvelutyölle omistautuneita vastuunkantajia, sillä heidän tulee olla Suomesta. Pastorit ovat avaamassa kodin toimintaa ja tukevat sitä myös myöhemmin, mutta he eivät voi jäädä tänne pitkäksi aikaa, koska heidän omat seurakuntansa ja perheensä tarvitsevat heitä. Gennadi ymmärsi, että ensimmäiset kuntoutujat Suomesta lähtevät Israeliin heidän Lämpimään kotiinsa vapaaehtoisten kanssa. Toiminta on siellä vakaata ja veljet ja sisaret työlle omistautuneita. Näin kuntoutujat saavat parhaan mahdollisen alun kuntoutukseen, ja yhdessä vapaaehtoisten kanssa perehdytyksen kodin toiminnan periaatteisiin. Myös rakkaus ja yhteys Israeliin syntyy heidän siellä oloaikanaan, millä tulee olemaan tärkeä merkitys tulevalle Suomen kodille. Juuri heistä muodostuu luotettava, kantava voima ensimmäiselle Suomen Lämpimälle Kodille. Koti on ensin ehkä enemmän venäjänkielinen, mutta kaksikielisten kuntoutujien kautta työ tulee saavuttamaan myös suomenkielisiä. 

Jumala teki tällaisen korjausliikkeen suunnitelmiimme. Meidän kenenkään ei tarvitse pelätä, että teemme virheitä – kun joka tapauksessa niitä teemme, kukaan meistä ei ole täydellinen. Jumala on armollinen, korjaa ja ohjaa meitä oikeaan. Hän tahtoo vain meidän parastamme. 

Tämä uusi suunta tuntui hyvältä ja juuri oikealta. Minun ikeeni on sovelias ja Minun kuormani on keveä. Matkaa oli helppo jatkaa, kun suunnitelma kodin jatkosta oli selkeytynyt. Kodin avaaminen tosin siirtyy kauemmas, mutta sen perusta tulee olemaan luja ja varma. Myös yhteys Israeliin tiivistyy ja lähettäessämme sinne kuntoutujia voimme samalla siunata Israelia enemmän, ja tiedämme, että se tuo siunauksen mukanaan palvelutyölle. 

Ennen Helsinkiin paluuta oli vuorossa vielä ViaDian ruokajako Anttolassa. Ruokajaon vapaaehtoiset olivat toivoneet esirukousta ja rohkaisua palvelutyöhön ja tässä saimme palvella sekä yhdessä kiittää yhteydestä Jeesuksessa Herrassamme.

Juhannuspäivänä pastori Gennadi todisti ja lauloi Citymissionin juhannustapahtumassa Helsingissä. Siellä hänet kutsuttiin mukaan myös viikon kuluttua tulevaan Ex-criminals-päivään Turkuun. 

Juhannussunnuntaina oli kiertueen ensimmäinen kokous itäisessä Suomessa. SLEY:n Armonkallion lähetystilaisuus Lappeenrannassa pidettiin linnoituksen kesäteatterissa – hieno paikka kokousta varten! Saarna rohkaisi meitä pitämään uskon loppuun saakka. Tilaisuuden jälkeen oli aikaa nauttia retkilounasta, jonka rakas sisar ja veli olivat valmistaneet sekä tavata ystäviä. Paikalle tuli yllättäen myös pari uskonveljeä, jotka pyysivät rohkaisua. On ihana nähdä, miten esirukouksen jälkeen silmät kirkastuvat ja saavat uutta paloa, kun Jumalan Pyhä Henki koskettaa. 

Oronmyllyllä vietetyn yön jälkeen seuraava päivä alkoi ruokajaolla Kiteen vapaaseurakunnassa. Paikalla kävi useita venäjänkielisiä, joiden puolesta rukoilimme. Illalla oli vuorossa Exodus ry:n järjestämä Israel-tilaisuus Joensuun luterilaisen kirkon seurakuntakeskuksessa. Järjestäjät olivat pyytäneet ylistykseen ylistystanssiryhmän sekä pianistin säestämään muita lauluja. Jumala oli nähnyt tämän hyväksi jo ennalta, koska Gennadin lauluääni oli kärsinyt matkan rasituksissa eikä hän voinutkaan laulaa, kuten yleensä kokouksissa. Puhumaan hän onneksi pystyi. Saarnan kehotus auttaa lähimmäisiämme, sokeita Bartimaioksia tien vierellä, kuului kirkkaasti ja koskettavasti. Toiseksi aiheeksi saarnassa nousi kärsivällinen odottaminen. Kuten maamies odottaa kasvua kylvettyään siemenen peltoon, samoin mekin joudumme odottamaan työmme hedelmiä. Siemen ei nouse heti oraalle. Maa vaatii myös muokkausta, lannoitusta, kastelua. Saimme rohkaisua: Odottakaamme kärsivällisesti. Saamme sadon, kun emme väsy.

Joensuussa on monta Gennadin ystävää, jotka ovat useana vuonna käyneet Israelin matkoillaan myös Katsrinin Lämpimässä kodissa Anja Hyttinen ja Maila Mustonen matkanjohtajinaan. Kuulimme, että myös ensi kevääksi on suunnitteilla matka Israeliin. Toivottavasti se onnistuu!

Paluu Helsinkiin kulki jo tuttujen Parikkalan maisemien kautta Särkisalmelle. Joensuussa kuulijoita oli ollut paljon, Särkisalmen Lasten Raamattupuistossa heitä oli vähän. Molemmat tilaisuudet olivat hyvin siunatut. Olipa kuulijoita paljon tai vähän, Jumala siunaa, kun tulemme avoimin mielin Häntä kohtaamaan. 

Särkisalmessa Lasten Raamattupuiston vieressä on Elävän toivon kuntoutuskeskus. Se on kristillinen toimintakeskus, jonka toimintaperiaatteet ovat hyvin samanlaiset kuin Living Israelin kodeissa. Elävästä toivosta kokoukseen tuli kolme nuorta – yksi heistä oli ollut jo kauemmin kodissa ja palvelee siellä nyt vastaavana sekä kaksi kuntoutukseen muutama kuukausi sitten tullutta nuorta. Se oli ehkä vierailun koskettavin kohtaaminen. Myös yhteys Gennadiin syntyi välittömästi. Jeesus oli tehnyt uudeksi heidän rikkinäisen elämänsä. Olemus kertoi vielä entisestä rankasta elämästä, mutta silmät loistivat ja kasvot säteilivät iloa. Tämä on se hedelmä, mitä Jumala saa aikaan ja jota saimme ihailla. Ymmärsin, että tämän takia työ ja uhraaminen on vaivan arvoista. Mikään ei ole sen parempaa kuin nähdä Jumalan ihme, kun Hän vapauttaa ja antaa uuden elämän. 

Työ on hedelmällistä ja saavuttaa ihmisiä myös sen kautta, että perheet tulevat kosketetuiksi. Usein perheen äiti tai isä alkaa etsiä apua, kun lapsi on ongelmissa. Voi olla, että vanhempi itse tulee uskoon, kun etsii apua lapselleen. Näin tapahtui esimerkiksi Gennadin äidin kohdalla. Uskoon tultuaan hän kävi kaikkialla, kolkutti ovia pyytäen erirukousta pojalleen monta vuotta. Kunnes Jumala vastasi. Tai sitten voi olla niin, että kun Jumala vapauttaa jonkun perheen jäsenen huumeista ja muista riippuvuuksista, se on suuri todistus koko perheelle ja tuo heidätkin seurakunnan yhteyteen.

Hine ma tov uma naim…

Hyvä on ihmisen olla, veli kun veljen löytää… Ystävätapaamisissa Espoon ViaDiassa ja Vantaan kotikokouksessa yhteys veljien ja sisarien kanssa lämmitti. Mukana oli myös muutama uusi ystävä, jotka saivat tutustua Gennadiin ja hänen palvelutyöhönsä Israelissa sekä Suomen Lämmin Koti -työhön paremmin. 

Jäljellä oli enää pistäytyminen Turussa Ex-Criminals-tapahtumassa, josta matka jatkui Tampereelle. Siellä tapasimme viikonlopun aikana kallisarvoisia ystäviä ja viimeinen kokous pidettiin Kauneuskoulutus Baroquen tiloissa. Pyhä Henki oli suloisesti läsnä kanssamme. Kehotus oli rohkaiseva: jatkaa työtä edelleen, jatkaa, vaikka emme saisi kiitosta ihmisiltä, jatkaa palvelemista. Jumala antaa meille palkan. Hän tietää kaikki meidän tekomme ja koko elämämme emmekä jää Häneltä palkkaamme vaille.

Kaksi viimeistä päivää kuluivat valmisteluissa kotimatkaa varten. Gennadin lento kotiin oli 7.7. Kiertueen alussa nainen tuli hakemaan apua ja pastorit saivat johdattaa hänet Jeesuksen luo. Kiertueen päättyessä toinen nainen matkusti kaukaa ja tuli pyytämään rukousta itsensä ja perheen puolesta. Hänkin sai uutta voimaa ja rohkeutta jatkaa matkaa. Tämä kosketti – miten Jeesus kohtaa meitä yksilöinä ja hänellä on aikaa meille jokaiselle. Mutta meidän pitää mennä Jeesuksen luo. Joskus se vaatii meiltä vaivannäköä, ponnistelua ja sinnikkyyttä. Älkäämme jääkö matkalle. Hän odottaa meitä. 

Valtava kiitollisuus Jumalalle tästä matkasta. Pastoreista. Kaikista veljistä ja sisarista, jotka muistivat rukouksin ja kätten töin, kutsuivat seurakuntiin ja koteihinsa. Ilman teitä tämä matka ei olisi onnistunut. Inhimillisesti katsottuna koko matka olisi ollut mahdoton, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista. Kun me olemme heikkoja, Hän saa tulla voimaksemme. 

Jumala puhui, miten Hän tekee uutta. Olkaamme valmiita katsomaan asioita uusin silmin ja toimimaan uusin tavoin ettemme jää vanhoihin kaavoihin. Kuten pastori Gennadi sanoi: ajatellaan laajemmin, syvemmin, enemmän! Jumalan mahdollisuudet ovat rajattomat ja Hän tahtoo johtaa meitä uskossa astumaan uuteen. Kunpa vain uskallamme! 

Living Israel – Elävä Israel. Sinussa kaikki kansat tulevat siunatuiksi, Jumala sanoi Aabrahamille. Siunauksen tuuli Israelista saapui maahamme tällä matkalla pastorien kautta. Yhteys Israeliin vahvistui ja Jumala suokoon, että jatkossa se yhä edelleen vahvistuu ja saa uusia muotoja niin kuin vain Jumala tahtoo vaikuttaa. Haaveilkaamme suuria asioita Jumalassa!

Taltiointi Lappeenrannasta 27.6.

ps. Niin, se Gennadin lauluääni. Se palasi ennalleen seuraavan illan kokoukseen, jossa sitä juuri tarvittiin, koska paikalla ei ollut muuta musiikkia. Slava Bogu!